ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Η χαζή πατέντα του μήνα: Πως ένα μίξερ μπορεί να βάλει σε κίνδυνο το Internet of Things

Φανταστείτε αν ο εφευρέτης του Segway κατοχύρωνε ως πατέντα “κάθε πράγμα που κινείται ανταποκρινόμενο σε ανθρώπινες εντολές”. Ή αν ο εφευρέτης του τηλέγραφου έκανε αίτηση για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας που κάλυπτε κάθε χρήση του ηλεκτρικού ρεύματος για επικοινωνία. Παράλογοι ισχυρισμοί που δεν πρέπει να επιτρέπονται, σωστά;

stupid-patent-square-2

Δυστυχώς όμως, το Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας στις ΗΠΑ δεν τα πάει πολύ καλά πάνω σε αυτά τα θέματα και έτσι η χαζή πατέντα ευρεσιτεχνίας για το μήνα Αύγουστο είναι η US Patent No. 8,788,090, μια πατέντα από μια εταιρία που ονομάζεται Rothschild Connected Devices Innovations, LLC (“RCDI”) η οποία κατέχει μια οικογένεια διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας σχετικά με ένα σύστημα προσαρμογής προϊόντων. Καθένα από αυτά τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας απορρέουν από την ίδια αίτηση που είχε κάνει το 2006: Η σύνδεση κάποιου μίξερ με το Διαδίκτυο που να επιτρέπει στους χρήστες να κάνουν ειδικές παραγγελίες για την δημιουργία ποτών ή σαμπουάν.  Αυτή η ιδέα στην αίτηση ήδη από το 2006 ήταν γνωστή από χρόνια και δεν συμπεριλάμβανε καμιά τεχνολογία δικτύωσης, ούτε καμιά νέα τεχνολογία ποτοποιίας, και θα έπρεπε να απορριφθεί ως μη έγκυρη.

Αλλά πρόσφατα τα πράγματα χειροτέρεψαν: Το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας που χορηγήθηκε στην με την US Patent No. 8,788,090, περιλαμβάνει μια εξαιρετικά ευρεία αξίωση: Φιλοδοξεί να καλύψει οποιοδήποτε σύστημα όπου ένας “απομακρυσμένος διακομιστής” εκπέμπει “μια αναφορά προϊόντος” σε ένα προϊόν μέσω μιας “μονάδα επικοινωνίας”.  Στην ουσία το RCDI ισχυρίζεται ότι έχει εφεύρει την ιδέα της απομακρυσμένης διαμόρφωσης το 2006,  και μηνύει εταιρίες όπως η ADT, η Cisco, ενώ φαίνεται ότι είναι σε κίνδυνο μηνύσεων από την RCDI οποιαδήποτε εταιρία που πουλάει προϊόντα που συνδέονται στο Διαδίκτυο.

Αυτές οι πατέντες για το EFF (https://www.eff.org/) είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της ανάγκης για μια ευρεία μεταρρύθμιση στις πατέντες στις ΗΠΑ (https://defendinnovation.org/ ) και καλεί όσους ενδιαφέρονται να επικοινωνήσουν με τους τοπικούς αντιπροσώπους τους για να στηρίξουν την μεταρρύθμιση στις πατέντες.

 

Πηγή άρθρου: https://www.eff.org/deeplinks/2015/08/stupid-patent-month-drink-mixer-attacks-internet-things

Leave a Comment