H μεγαλύτερη κοινότητα μη-επιθετικής πολιτικής πατεντών, γίνεται 10 ετών αυτό το φθινόπωρο. Από την ίδρυση του το 2005, το Open Invention Network μέχρι και σήμερα αριθμεί πάνω από από 1.700 μέλη – από μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες για βασικά έργα ανοικτού κώδικα μέχρι και νεοφυείς επιχειρήσεις.
Το στρατηγικό χαρτοφυλάκιο διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας του Open Invention Network περιέχει περισσότερες από 1.000 πατέντες ευρεσιτεχνίας και εφαρμογές σε όλο τον κόσμο. Παράλληλα, η ζώνη μη-επιθετικής πολιτικής πατεντών που έχει οριστεί από το OIN Linux Definition έχει εξελιχθεί και περιλαμβάνει περισσότερα από 2.300 πακέτα λογισμικού, διασφαλίζοντας με αυτό τον τρόπο την ελευθερία δράσης σε βασικές λειτουργικότητες για τα παγκόσμια έργα ανοιχτού λογισμικού και τις πλατφόρμες τεχνολογίας όπως το Linux, η Red Hat, η SUSE, το Android, το Open Stack και το Apache.
Το Open Invention Network (OIN) είναι η μεγαλύτερη κοινότητα μη-επιθετικής πολιτικής πατεντών στην ιστορία, και υποστηρίζει την ελευθερία της δράσης στο Linux ως το κυρίαρχο στοιχείο του λογισμικού ανοικτού κώδικα. Χρηματοδοτείται από την Red Hat ,την SUSE, την IBM, την NEC, την Philips, την Google και τη Sony. Οι πατέντες που υπάρχουν στο χαρτοφυλάκιο του OIN εξασφαλίζουν ότι δεν θα χρησιμοποιηθούν αυτές οι πατέντες ενάντια στον ανοικτό κώδικα και στο Linux. H άδεια ευρεσιτεχνίας OIN και το cross-licensing διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας παρέχεται στα μέλη της κοινότητας του OIN ατελώς, ενώ παρόμοια άδεια παρέχεται και σε όσους οργανισμούς συμφωνήσουν ότι δεν θα διεκδικήσουν δικαιώματα πατεντών ενάντια στο Linux
“Κατά τα τελευταία δέκα χρόνια, έχουμε δει μια εκρηκτική ανάπτυξη του λογισμικού ανοιχτού κώδικα, από τις επιχειρήσεις, τα κινητά μέχρι το διαδίκτυο των πραγμάτων. Η
συνεργατική εφεύρεση οδηγεί τον ανοικτό κώδικα σε υψηλότερα επίπεδα καινοτομίας και αποδεικνύει την δύναμη του “συν-ανταγωνισμού” – την εξισορρόπηση της συνεργασίας και του ανταγωνισμού », δήλωσε ο Keith Bergelt, Διευθύνων Σύμβουλος του Open Invention Network. “ Η προσέγγιση του OIN στην μη-επιθετική πολιτική πατεντών έχει αγκαλιάσει την έννοια του συν-ανταγωνισμού και οδηγεί σε έναν αναδυόμενο πολιτισμικό κανόνα, ο οποίος επιτρέπει τη ευρεία συμμετοχή σε συνεργατικά έργα, ανεξάρτητα από την άποψη ενός οργανισμού για τις πατέντες, εξασφαλίζοντας παράλληλα ελευθερία δράσης σε βασικές τεχνολογίες του Linux και του ανοικτού κώδικα“
Περισσότερα για το Open Invention Network
Πηγή άρθρου: http://lwn.net/Articles/659589/