ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Η ψηφιοποίηση έργων που ανήκουν στο δημόσιο τομέα δεν δημιουργεί καινούρια δικαιώματα

Πριν λιγες μέρες η  Wikimedia Foundation και Wikimedia Deutschland ανακοίνωσαν ότι αντιμετωπίζει αγωγή περί πνευματικής ιδιοκτησίας από το Μουσείο Reiss Engelhorn. Το Γερμανικό μουσείο μηνύει την Wikimedia επειδή δημοσίευσε ψηφιακά αντίγραφα καλλιτεχνικών έργων από τη συλλογή τους στη Wikipedia. Τα έργα που φιλοξενούνται στο μουσείο βρίσκονται ξεκάθαρα στο δημόσιο τομέα, αλλά η γερμανική νομοθεσία περί προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων μπορεί να επεκταθεί στα φωτογραφικά αντίγραφα των έργων αυτών.  Σύμφωνα με τη Wikimedia,το Μουσείο Reiss Engelhorn ισχυρίζεται ότι η προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων έχει εφαρμογή σ ‘αυτά τα συγκεκριμένα έργα, επειδή το μουσείο προσέλαβε τον φωτογράφο που έβγαλε μερικές από αυτές, και αφιέρωσε χρόνο και κόπο για το λόγο αυτό. Το Μουσείο Reiss Engelhorn επίσης ισχυρίζεται ότι, επειδή η πνευματική ιδιοκτησία των έργων τους προστατεύεται, οι εικόνες των καλλιτεχνικών έργων δεν μπορούν να μοιραστούν με τον κόσμο μέσω των Wikimedia Commons.

wiki_lawsuit

Portrait of Richard Wagner by Cäsar Willich, μια από τις εικόνες της αγωγής.

 

Η Wikimedia εναρμόνισε τους στόχους της με αυτούς πολλών ιδρυμάτων πολιτιστικής κληρονομιάς, και επαναπροσδιόρισε την τρέχουσα δέσμευση της κοινότητας στο να αυξηθεί η προσβασιμότητα και επαναχρησιμοποίηση των δημιουργικού περιεχομένου στα κοινά. Το ίδρυμα και η Wikimedia Deutschland διαφώνησαν με την οπτική του μουσείου, λέγοντας ότι, «Οι νόμοι περί προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων δε θα έπρεπε να χρησιμοποιηθούν λάθος σε μια προσπάθεια ελέγχου της διάδοσης των καλλιτεχνικών έργων, τα οποία για πολύ καιρό βρίσκονταν σε καθεστώς δημόσιας χρήσης…  Η πρόθεση της νομοθεσίας περί προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων είναι η ανταμοιβή της δημιουργικότητας και της αυθεντικότητας, και όχι η δημιουργία καινούριων δικαιωμάτων που περιορίζουν την διαδικτυακή διάδοση εικόνων δημοσίου τομέα.»

Συμφωνούμε με την Wikimedia ότι είναι ανάρμοστο να χρησιμοποιούμε το νόμο περί προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων για να εμποδίσουμε την φωτογράφηση έργων που ανήκουν στο δημόσιο τομέα. Η Communia εδώ και καιρό υποστηρίζει ότι «οι ψηφιακές αναπαραγωγές έργων τα οποία βρίσκονται σε καθεστώς δημοσίου κτήματος, πρέπει επίσης να αποτελούν Δημόσιο Κτήμα. Η χρήση έργων δημοσίου τομέα δεν πρέπει περιορίζεται από μέσα νομικά ή τεχνικά.» Η αναφορά της Julia Reda σχετικά με τη νομοθεσία περί προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων – που υιοθετήθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Ιούλιο του 2015 – επίσης καλεί την Επιτροπή «να ξεκαθαρίσει ότι από τη στιγμή που ένα έργο γίνεται δημόσιο κτήμα, οποιαδήποτε ψηφιοποίηση του έργου αυτού, η οποία δεν αποτελεί καινούριο, μεταμορφωτικό έργο, παραμένει δημόσιο κτήμα.»

Το Μουσείο Reiss Engelhorn πρέπει να εγκαταλείψει την αγωγή του για την παραβίαση των πνευματικών δικαιωμάτων εναντίον των Wikimedia Foundation και Wikimedia Deutschland. Επιπρόσθετα, θα μπορούσαν ίσως να ρίξουν μια ματιά στο πώς άλλα Ευρωπαϊκά ιδρύματα πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως το Rijksmuseum πειραματίζονται με την ψηφιοποίηση και πρόσβαση έργων, από τα οποία μοιράζονται εικόνες της υψηλότερης δυνατής ανάλυσης καλλιτεχνικών έργων δημοσίου κτήματος που κρατούνται στο μουσείο – δωρεάν και χωρίς νομικούς περιορισμούς. Το κάνουν αυτό, όχι μόνο επειδή είναι σωστό, αλλά επίσης για να παρουσιάσουν τις καλύτερες συλλογές του μουσείου ως μέσο διαφήμισης. Το Rijksmuseum επίσης, συνειδητοποίησε ότι με τη δημοσίευση ψηφιακών αντιγράφων υψηλής ποιότητας από έργα που δεν βρίσκονται υπό την προστασία πνευματικής ιδιοκτησίας, μπορεί να βοηθήσει την εκπαίδευση του κοινού, παρέχοντας έγχρωμες εικόνες και ακριβή μετα-δεδομένα για τα έργα.

Το αρχικό άρθρο συντάχθηκε από τον Timothy Vollmer και δημοσιεύθηκε στις 24 Νοεμβρίου, 2015, από την Communia με τις επισυνάψεις cultural heritage, Public Domain.

Πηγή: http://www.communia-association.org

Μετάφραση: Αιμιλία Γιβροπούλου

Leave a Comment