ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Εγκρίθηκε από την ΕΕ η “Απόφαση περί επάρκειας” για την ιδιωτικότητα για τις διατλαντικές ροές δεδομένων

Στις 12 Ιουλίου  Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την Απόφαση περί επάρκειας για την ιδιωτικότητα.

Το νέο αυτό πλαίσιο προστατεύει τα θεμελιώδη δικαιώματα κάθε προσώπου στην ΕΕ κατά τη διαβίβαση των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα στις ΗΠΑ και παρέχει επίσης νομική σαφήνεια στις επιχειρήσεις που βασίζονται στις διατλαντικές διαβιβάσεις δεδομένων.

EU-US-Privacy-Shield-Logo

Η ασπίδα προστασίας ΕΕ-ΗΠΑ για την ιδιωτικότητα βασίζεται στις ακόλουθες αρχές:

  • Αυστηρές υποχρεώσεις για τις επιχειρήσεις που χειρίζονται δεδομένα: στο πλαίσιο της νέας συμφωνίας, το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ θα προβαίνει σε τακτικές επικαιροποιήσεις και επανεξετάσεις των συμμετεχουσών εταιρειών, για να εξασφαλιστεί ότι οι εταιρείες τηρούν τους κανόνες που υπέβαλαν οι ίδιες. Οι επιχειρήσεις των οποίων η πρακτική δεν συμμορφώνεται, αντιμετωπίζουν κυρώσεις και διαγραφή από τον κατάλογο. Με τη θέσπιση αυστηρότερων όρων για την περαιτέρω διαβίβαση δεδομένων σε τρίτους θα εξασφαλιστεί το ίδιο επίπεδο προστασίας σε περίπτωση διαβίβασης από εταιρεία που καλύπτεται από την ασπίδα προστασίας.
  • Σαφείς διασφαλίσεις και υποχρεώσεις διαφάνειας όσον αφορά την πρόσβαση της κυβέρνησης των ΗΠΑ: Οι ΗΠΑ διαβεβαίωσαν την ΕΕ ότι η πρόσβαση των δημόσιων αρχών για σκοπούς επιβολής του νόμου και εθνικής ασφάλειας υπόκειται σε σαφείς περιορισμούς, διασφαλίσεις και μηχανισμούς επίβλεψης. Κάθε πολίτης της ΕΕ θα επωφεληθεί επίσης, για πρώτη φορά, από μηχανισμούς έννομης προστασίας στον τομέα αυτό. Οι ΗΠΑ έχουν αποκλείσει τη μαζική και χωρίς διακρίσεις παρακολούθηση δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που διαβιβάζονται προς τις ΗΠΑ στο πλαίσιο της συμφωνίας ΕΕ-ΗΠΑ για την ασπίδα προστασίας για την ιδιωτικότητα. Το Γραφείο του Διευθυντή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών διευκρίνισε περαιτέρω ότι η μαζική συλλογή δεδομένων μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο στοχευμένη και συγκεκριμένη. Αναλύει τις διασφαλίσεις που εφαρμόζονται για τη χρήση των δεδομένων υπό τέτοιες εξαιρετικές περιστάσεις. Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ έχει θεσπίσει δυνατότητα προσφυγής στον τομέα της εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών για τους Ευρωπαίους μέσω μηχανισμού συνηγόρου του πολίτη στο πλαίσιο του Υπουργείου Εσωτερικών.
  • Αποτελεσματική προστασία των ατομικών δικαιωμάτων: Οποιοσδήποτε πολίτης θεωρεί ότι έχει γίνει κατάχρηση των δεδομένων του στο πλαίσιο της ασπίδας προστασίας της ιδιωτικότητας θα επωφελείται από διάφορους προσιτούς μηχανισμούς επίλυσης διαφορών. Στην ιδανική περίπτωση, η καταγγελία θα εξετάζεται από την ίδια την εταιρεία· ή θα παρέχεται δωρεάν εναλλακτική επίλυση διαφορών. Τα πρόσωπα μπορούν επίσης να απευθυνθούν και στις εθνικές τους αρχές προστασίας δεδομένων, οι οποίες θα συνεργαστούν με την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου ώστε να διασφαλίσουν ότι θα ερευνηθούν και θα διευθετηθούν οι καταγγελίες πολιτών της ΕΕ Εάν δεν διευθετηθεί μια υπόθεση με άλλα μέσα, θα υπάρχει μηχανισμός διαιτησίας ως έσχατη λύση. Η δυνατότητα προσφυγής στον τομέα της εθνικής ασφάλειας για τους πολίτες της ΕΕ θα αναληφθεί από συνηγόρου του πολίτη ανεξάρτητα από τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ.
  • Ετήσιος μηχανισμός κοινής επανεξέτασης: μέσω του μηχανισμού θα παρακολουθείται η λειτουργία της ασπίδας προστασίας για την ιδιωτικότητα, κυρίως η τήρηση των δεσμεύσεων και των διαβεβαιώσεων όσον αφορά την πρόσβαση σε δεδομένα για σκοπούς επιβολής του νόμου και εθνικής ασφάλειας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ, με τη συμμετοχή εθνικούς εμπειρογνώμονες των υπηρεσιών πληροφοριών από τις ΗΠΑ και τις ευρωπαϊκές αρχές προστασίας δεδομένων, θα προβαίνουν στην επανεκτίμηση. Η Επιτροπή θα κάνει χρήση όλων των άλλων διαθέσιμων πηγών πληροφόρησης και θα δημοσιεύσει έκθεση προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο.

Επόμενα βήματα: Η «απόφαση περί επάρκειας» θα κοινοποιηθεί άμεσα στα κράτη μέλη και θα αρχίσει να ισχύει αμέσως. Από την πλευρά των ΗΠΑ, το πλαίσιο ασπίδα προστασίας της ιδιωτικότητας θα δημοσιευθεί στο Ομοσπονδιακό Μητρώο (Federal Register), το αντίστοιχο της Επίσημης Εφημερίδας μας. Το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ θα αρχίσει να χρησιμοποιεί την ασπίδα προστασίας της ιδιωτικότητας. Όταν οι επιχειρήσεις θα έχουν την ευκαιρία να επανεξετάσουν το πλαίσιο και να επικαιροποιήσουν τη συμμόρφωσή τους, θα μπορούν να λάβουν πιστοποίηση από το Υπουργείο Εμπορίου, από την 1η Αυγούστου. Παράλληλα, η Επιτροπή θα δημοσιεύσει συνοπτικό οδηγό για τους πολίτες στον οποίο θα εξηγούνται τα διαθέσιμα μέσα έννομης προστασίας σε περίπτωση που ένα πρόσωπο θεωρεί ότι τα προσωπικά του δεδομένα έχουν χρησιμοποιηθεί χωρίς να έχουν ληφθεί υπόψη οι κανόνες προστασίας των δεδομένων.

 

Διαβάστε περισσότερα:

στο Δελτίο τύπου της Ευρωπαικής Επιτροπής

την Απόφαση περί επάρκειας

Leave a Comment