ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Πλήγμα στο 3d printing η αναθεώρηση του δικαίου πνευματικής ιδιοκτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει μία πρόσφατη τροποποίηση στις διατάξεις για την προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, ώστε να προστατεύει και καλλιτεχνικά έργα που παρασκευάζονται με βιομηχανικά μέσα.

teaserbox_11878259

Η νέα ρύθμιση επεκτείνει το χρονικό διάστημα προστασίας για τα βιομηχανικά σχέδια από τα 25 χρόνια από τη δημιουργία τους, που ίσχυε μέχρι το τέλος Ιουλίου, σε 70 χρόνια μετά το θάνατο του δημιουργού τους.

Σύμφωνα με τους πολέμιους της αναθεώρησης, μεταξύ των οποίων και ο ιδρυτής του κόμματος των Πειρατών, Rick Falkvinge, η νέα αυτή ρύθμιση θα έχει αρνητικές συνέπειες στους παραγωγούς, καθώς θα απαγορεύεται να χρησιμοποιούν τεχνολογίες τρισδιάστατης εκτύπωσης αντικειμένων (3d printing) για όσο καιρό προστατεύεται το αντικείμενο από δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, θέτοντας έτσι φραγμούς στην ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών.

Όπως εξηγεί ο Falkvinge  σύμφωνα με το προϊσχύον πλαίσιο, ήταν αποδεκτές οι εξαιρέσεις από τις διατάξεις του νόμου σε περίπτωση που αφορούσαν ιδιωτική χρήση, κάτι που δεν ισχύει με το νέο πλαίσιο.

Όπως επισημαίνεται, η νέα αυτή ρύθμιση ενδέχεται να έχει ως συνέπεια, ακόμα και αν αυτό δεν ήταν στις αρχικές προθέσεις της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου, οι ιδιώτες να μη μπορούν να κατασκευάζουν έπιπλα, χρησιμοποιώντας δικά τους μέσα.

 

Πηγή άρθρου:  https://www.lawspot.gr

Leave a Comment