ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Παραβίαση της ιδιωτικής ζωής η παρακολούθηση των emails εργαζομένου

Με μία σημαντική απόφασή του το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου έκρινε ότι η παρακολούθηση των ηλεκτρονικών επικοινωνιών (email) εργαζομένου από τον εργοδότη του, συνιστά παραβίαση του δικαιώματός του την ιδιωτική ζωή και αλληλογραφία (άρθρο 8 ΕΣΔΑ).

Η υπόθεση (Barbulescu v. Romania) ξεκινά το 2007, όταν μία εταιρεία στη Ρουμανία αποφάσισε να απολύσει τον εργαζόμενό της, κ. Barbulescu, έπειτα από παρακολούθηση των επικοινωνιών του μέσω του λογαριασμού Yahoo! Messenger, τον οποίο είχε δημιουργήσει, έπειτα από αίτημα της εταιρείας, προκειμένου να επικοινωνεί με πελάτες.

Ο Barbulescu χρησιμοποίησε το λογαριασμό, πέρα από επαγγελματικούς, και για προσωπικούς σκοπούς, με αποτέλεσμα η εταιρεία να αποφασίσει την απόλυσή του,.

Έπειτα από την εξάντληση των δικαστικών μέσων στη Ρουμανία, χωρίς να κατορθώσει να δικαιωθεί, ο Barbulesu προσέφυγε στο ΕΔΔΑ, όπου αρχικώς και πάλι κρίθηκε ότι, ενόψει της προστασίας των συμφερόντων του εργοδότη, δεν υπήρξε παραβίαση της ιδιωτικής του ζωής.

Η υπόθεση έφτασε τελικώς ενώπιον της μείζονος σύνθεσης του ΕΔΔΑ, το οποίο διαφώνησε με τις προηγούμενες αποφάσεις, κρίνοντας (ψήφοι 11 υπέρ και 6 κατά) ότι  εν προκειμένω υπήρξε πράγματι παραβίαση του δικαιώματος στην ιδιωτική ζωή του Barbulescu.

Ειδικότερα, το Δικαστήριο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι αρχές της Ρουμανίας δεν κατάφεραν να επιτύχουν μια δίκαιη ισορροπία μεταξύ των συμφερόντων της εταιρείας και του Barbulescu.

Όπως επισημαίνει το ΕΔΔΑ, τα εθνικά δικαστήρια αφενός δεν κατόρθωσαν να εξακριβώσουν αν ο Bărbulescu είχε λάβει προηγουμένως ειδοποίηση από τον εργοδότη του σχετικά με το ενδεχόμενο παρακολούθησης των επικοινωνιών του, και αφετέρου δεν έλαβαν υπόψη το γεγονός ότι δεν είχε ενημερωθεί για τη φύση ή την έκταση της παρακολούθησης ή τον βαθμό «εισβολής» στην ιδιωτική ζωή και αλληλογραφία του.

Επιπλέον, τα εθνικά δικαστήρια δεν καθόρισαν ούτε τους ειδικούς λόγους που δικαιολογούσαν τα μέτρα παρακολούθησης ούτε το αν ο εργοδότης μπορούσε να χρησιμοποιήσει πιο ήπια μέσα για την παρακολούθηση.

Δείτε αναλυτικά την απόφαση εδώ.

Υπενθυμίζεται ότι με φετινή της απόφαση η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου είχε κρίνει ότι είναι νόμιμη η δικαστική χρήση στοιχείων από προσωπικά email εργαζομένων σε εταιρικούς υπολογιστές.

Πηγή άρθρου: https://www.lawspot.gr

Leave a Comment