ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Νέοι κανόνες για την προσβασιμότητα των ιστοσελίδων/εφαρμογών του Δημοσίου (Σχέδιο Νόμου)

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε από το Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, το νομοσχέδιο για την προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στην Οδηγία 2016/2102 για την προσβασιμότητα των ιστότοπων και των εφαρμογών για φορητές συσκευές των οργανισμών του δημόσιου τομέα.

Με τις διατάξεις του νόμου καθιερώνονται οι ελάχιστοι όροι, προϋποθέσεις και απαιτήσεις για τη λειτουργία των ιστότοπων και των εφαρμογών για φορητές συσκευές των φορέων του δημόσιου τομέα, με σκοπό τη διευκόλυνση της προσβασιμότητας αυτών από τους χρήστες, ιδίως τα άτομα με αναπηρίες, σε συμμόρφωση με τις διατάξεις της Οδηγίας 2016/2102.

Σύμφωνα με την Οδηγία, οι φορείς του δημόσιου τομέα μεριμνούν για τη διευκόλυνση της προσβασιμότητας και λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα για να προσδώσουν στους ιστότοπούς τους και στις εφαρμογές που χρησιμοποιούν για φορητές συσκευές μεγαλύτερη αντιληπτικότητα, χρηστικότητα, κατανοησιμότητα και στιβαρότητα.

Οι διατάξεις του νόμου εφαρμόζονται στους ιστότοπους και τις εφαρμογές για φορητές συσκευές των φορέων του δημόσιου τομέα.

Οι φορείς του δημόσιου τομέα εξασφαλίζουν ότι οι ιστότοποι, ανεξάρτητα από τη συσκευή που χρησιμοποιείται για την πρόσβαση σε αυτούς, καθώς και οι εφαρμογές για φορητές συσκευές των οποίων κάνουν χρήση, πληρούν τις απαιτήσεις προσβασιμότητας.

Εξαιρούνται από την εφαρμογή του νόμου :

(α) Οι ιστότοποι και οι εφαρμογές για φορητές συσκευές των δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών φορέων και των θυγατρικών τους, καθώς και άλλων φορέων ή των θυγατρικών τους που εκπληρώνουν αποστολή ραδιοτηλεοπτικής εκπομπής δημόσιας υπηρεσίας,

(β) Οι ιστότοποι και εφαρμογές για φορητές συσκευές των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) που δεν παρέχουν υπηρεσίες που είναι βασικές για το κοινό ή υπηρεσίες που αφορούν ειδικότερα στην κάλυψη των αναγκών των ατόμων με αναπηρίες ή προορίζονται για τα άτομα αυτά.

Επιμόρφωση υπαλλήλων και ευαισθητοποίηση του κοινού (άρθρο 7 παρ. 4 και 5 της Οδηγίας 2016/2102/ΕΕ)

Οι φορείς του δημόσιου τομέα καταρτίζουν και επιμορφώνουν το προσωπικό τους σε θέματα προσβασιμότητας των δικτυακών τόπων και των εφαρμογών για φορητές συσκευές.

Ο συντονισμός, η διαχείριση και η εκπόνηση του προγράμματος κατάρτισης και επιμόρφωσης του προηγούμενου εδαφίου διενεργούνται από το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Κ.Δ.Δ.Α.), κατόπιν σχετικού αιτήματος φορέα του δημόσιου τομέα.

Οι φορείς του δημόσιου τομέα μεριμνούν και αξιοποιούν, στο πλαίσιο άσκησης των αρμοδιοτήτων τους, διαδικασίες και εφαρμογές, προκειμένου να αυξήσουν την ευαισθητοποίηση του κοινού, όσον αφορά τις απαιτήσεις προσβασιμότητας τα οφέλη τους για τους χρήστες και τους ιδιοκτήτες ιστότοπων και εφαρμογών για φορητές συσκευές, καθώς και τη δυνατότητα υποβολής παρατηρήσεων σε περιπτώσεις μη συμμόρφωσης προς τις απαιτήσεις του παρόντος νόμου.

Στη διαβούλευση, η οποία θα διαρκέσει έως την Πέμπτη 15 Νοεμβρίου, μπορείτε να συμμετέχετε εδώ.

Πηγή άρθρου: https://www.lawspot.gr

Leave a Comment