ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Το GitLab αλλάζει το Contributor Licensing του για υπηρετήσει καλύτερα τον ανοιχτό κώδικα

Η διαδικτυακή πλατφόρμα διαχείρισης αποθετηρίων  GitLab ανακοίνωσε πριν από λίγες μέρες, ότι εγκαταλείπει τη Contributor Licensing Agreement (CLA) και υιοθετεί  ένα πιστοποιητικό προέλευσης ( Developer Certificate of Origin –DCO) για τους προγραμματιστές που συμμετέχουν στα αποθετήρια τπυ.

Σύμφωνα με την εταιρεία, η οποία ισχυρίζεται ότι κατέχει το  67% του  μεριδίου σε self-hosted αποθετήρια Git, το DCO δίνει στους προγραμματιστές μεγαλύτερη ευελιξία και φορητότητα για τις συνεισφορές τους.

Ενώ τα CLAs αποτελούν το πρότυπο όλων των εταιριών για για έργα ανοιχτού κώδικα, πολλοί προγραμματιστές περιορίζονται από τις CLA, επειδή τους ζητούν να εξετάσουν και να αποδεχθούν  νομικούς όρους, συχνά αποποιούμενοι κάποια από τα δικαιώματά τους στη διαδικασία.

Ο Sid Sijbrandij, Διευθύνων Σύμβουλος της GitLab, εξήγησε: “Πολλά μεγάλα έργα ανοιχτού κώδικα θέλουν να είναι κύριοι του δικού τους πεπρωμένου, αλλά η υπερβολικά περιοριστική αδειοδότηση μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο για την προσέλκυση ταλαντούχων συντελεστών και την προώθηση της καινοτομίας στο έργο. Με το DCO, oι προγραμματιστές χρειάζεται ι πλέον να παραδίνουν τη δουλειά τους και να εισέρχονται σε νομικούς όρους. Τώρα θα έχουν την ελευθερία να συνεισφέρουν στον ανοιχτό κώδικα και την ευελιξία να αξιοποιούν τις συνεισφορές τους όπως χρειάζονται».

Ως αποτέλεσμα της αλλαγής, μεγάλα έργα όπως το Debian και το GNOME σχεδιάζουν να μεταναστεύσουν στο GitLab. Σύμφωνα με τον Carlos Soriano, έναν από τους διευθυντές του διοικητικού συμβουλίου του GNOME, η νέα προσέγγιση του GitLab είναι “πιο φιλική προς το OSS” και αυτό θα μπορούσε να σημαίνει και άλλες μεταναστεύσεις. Πράγματι, η GitLab λέει ότι η αλλαγή της “έχει ήδη προσελκύσει την προσοχή μεγάλων έργων ανοιχτού κώδικα” αποδεικνύοντας ότι η πρώτη θέση στα συμφέροντα των προγραμματιστών μπορεί να είναι και μια καλή επιχειρηματική στρατηγική.

Πηγή άρθρου: https://www.programmableweb.com

3 thoughts on “Το GitLab αλλάζει το Contributor Licensing του για υπηρετήσει καλύτερα τον ανοιχτό κώδικα

 1. Τώρα χάρης εσάς έμαθα για το GitLab πρώτη φορά, σας ευχαριστώ και χαίρομαι για τις αλλαγές τους γιατί φαίνονται να είναι για καλό…

  Ενδιαφέρονται όλα αυτά, αλλά τι παίζει ακριβώς με το GitLab ; Πιθανός θα μπορούσε να πει κάποιος πως είναι ο “αντίπαλως” του GitHub προσφέροντας πολλές ακόμη λειτουργίες ;

  Ευχαριστώ.

 2. Ωωω.. τώρα με εντυπωσίασε ακόμη περισσότερο! Το γεγονός ότι είναι πιο κοντά στο Ελεύθερο Λογισμικό και πως παίρνει και το πράσινο φως από από το GNU, σημαίνει πολλά!!

  Πραγματικά όσο πάει και μου φαίνεται πιο ενδιαφέρον!
  Είδα ακόμη πως μπορεί να το στήσει και ο καθένας σε έναν δικό του server ( τρομερή δυνατότητα ) !

  Υπάρχουν έργα που είναι και στις δύο πλατφόρμες ή είναι άσκοπο αυτό;

Leave a Comment