ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Δημοσιεύθηκε ο νέος Κανονισμός για τα domain names .gr και .ελ

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η Απόφαση 843/2/19.3.2018 της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) για τον Κανονισμό Διαχείρισης και Εκχώρησης Ονομάτων Χώρου (Domain Names) με κατάληξη .gr ή .ελ.

Ο Κανονισμός ρυθμίζει την διαδικασία και τους κανόνες εκχώρησης και χρήσης των ονομάτων Χώρου (domain names) με κατάληξη .gr ή .ελ καθώς και την λειτουργία και τις υποχρεώσεις των Καταχωρητών.

1. Αντικείμενο εκχώρησης μπορεί να είναι αποκλε στικά: α. Ονόματα Χώρου 2ου επιπέδου με κατάληξη .gr ή .ελ και β. Ονόματα Χώρου 3ου επιπέδου με κατάληξη .gr των οποίων μόνο το τρίτο επίπεδο είναι Μεταβλητό Πεδίο.

2. Με την εξαίρεση των Ονομάτων Χώρου 3ου επιπέδου με κατάληξη .gr των οποίων μόνο το τρίτο επίπεδο είναι Μεταβλητό Πεδίο, Ονόματα Χώρου 3ου ή επόμενου επιπέδου με κατάληξη .gr ή .ελ δεν αποτελούν αντικείμενο εκχώρησης από την EETT και δεν αποκτάται επ’ αυτών αποκλειστικό δικαίωμα σύμφωνα με τον παρόντα Κανονισμό.

3. Η χρήση Ονομάτων Χώρου 3ου ή επόμενου επιπέδου προϋποθέτει την εκχώρηση σύμφωνα με τον παρόντα Κανονισμό του αντίστοιχου Ονόματος Χώρου 2ου επιπέδου με κατάληξη .gr ή .ελ από το οποίο συντίθεται το Όνομα Χώρου 3ου ή επόμενου επιπέδου ή την εκχώρηση του αντίστοιχου Ονόματος Χώρου 3ου επιπέδου με κατάληξη .gr του οποίου μόνο το τρίτο επίπεδο είναι Μεταβλητό Πεδίο.

4. Υπό τους όρους και τους περιορισμούς του παρόντος Κανονισμού, Όνομα Χώρου 3ου ή επόμενου επιπέδου το οποίο συντίθεται από Όνομα Χώρου με κατάληξη .gr ή .ελ, το οποίο σύμφωνα με τον παρόντα Κανονισμό, αποτελεί αντικείμενο εκχώρησης από την ΕΕΤΤ, είναι δυνατόν να χρησιμοποιείται είτε από τον Φορέα του εκχωρηθέντος Ονόματος Χώρου με κατάληξη .gr ή .ελ ή από άλλο φυσικό ή νομικό πρόσωπο, με την συναίνεση του Φορέα του αντίστοιχου εκχωρηθέντος Ονόματος Χώρου με κατάληξη .gr ή .ελ

Δικαίωμα επί Ονομάτων Χώρου με κατάληξη .gr ή .ελ

1. Το δικαίωμα το οποίο αποκτάται με την Εκχώρηση Ονόματος Χώρου με κατάληξη .gr ή .ελ συνίσταται αποκλειστικά και μόνο:

α. στην απόκτηση από το Φορέα του Ονόματος Χώρου με κατάληξη .gr ή .ελ αποκλειστικού δικαιώματος δέσμευσης και χρήσης των συγκεκριμένων αλφαριθμητικών στοιχείων που έχουν δηλωθεί στην Δήλωση Καταχώρησης του και εάν πρόκειται για Όνομα Χώρου το Μεταβλητό Πεδίο του οποίου αποτελείται από ελληνικούς χαρακτήρες το αποκλειστικό δικαίωμα δέσμευσης και χρήσης επεκτείνεται και στις μορφές του δηλωθέντος στην Δήλωση Καταχώρησης Ονόματος Χώρου που προσδιορίζονται στην παρ. 10 του άρθρου 3, με αποκλειστικό σκοπό την χρήση από τον Φορέα ή με την συναίνεσή του, πρωτοκόλλων ή υπηρεσιών του Διαδικτύου,

 

β. στην αυτόματη δέσμευση για τον Φορέα του συγκεκριμένου Ονόματος Χώρου των μορφών που προσδιορίζονται στις παραγράφους 11, 14 και 15 του άρθρου 3 και στην δυνατότητα του Φορέα να ενεργοποιήσει οριστικά κατόπιν δήλωσης ενεργοποίησης του (Παράρτημα ΙΖ), οποιαδήποτε μορφή του εκχωρηθέντος σε αυτόν Ονόματος Χώρου έχει αυτόματα δεσμευθεί για αυτόν κατά την διάρκεια του δικαιώματος αποκλειστικής χρήσης,

γ. στο αποκλειστικό δικαίωμα υποβολής δήλωσης ανανέωσης του συγκεκριμένου Ονόματος Χώρου, καθώς και για τις ενεργοποιημένες δεσμευμένες μορφές του μέχρι και την πάροδο δεκαπέντε (15) ημερών από την ημερομηνία λήξης του δικαιώματος αποκλειστικής χρήσης επί του Ονόματος Χώρου. Μετά την πάροδο των δεκαπέντε (15) ημερών, το Όνομα Χώρου διατίθεται προς καταχώρηση από οποιοδήποτε ενδιαφερόμενο πρόσωπο. Δεν είναι δυνατόν να κατατεθεί δήλωση ανανέωσης ενεργοποιημένης δεσμευμένης μορφής χωρίς την ανανέωση του κυρίου Ονόματος Χώρου,

δ. στην αυτόματη δέσμευση για τον Φορέα του συγκεκριμένου Ονόματος Χώρου των μορφών που προσδιορίζονται στις παραγράφους 11, 14 και 15 του άρθρου 3 μέχρι και την πάροδο δεκαπέντε (15) ημερών από την ημερομηνία λήξης του δικαιώματος αποκλειστικής χρήσης επί του Ονόματος Χώρου.

Προστασία Δεδομένων

1. Τα προσωπικά δεδομένα των φυσικών προσώπων Φορέων Ονομάτων Χώρου δεν δημοσιοποιούνται ούτε κοινοποιούνται σε τρίτους.

2. Kατ’ εξαίρεση από τα παραπάνω, η EETT σε κάθε περίπτωση γνωστοποιεί τα στοιχεία του Φορέα Ονόματος Χώρου με κατάληξη .gr ή .ελ εφόσον υπάρχει σχετική Εισαγγελική Παραγγελία.

3. Τα προσωπικά δεδομένα των νομικών προσώπων Φορέων Ονομάτων Χώρου κοινοποιούνται σε τρίτους κατόπιν αιτήματός τους.

4. Κατόπιν εκδόσεως σχετικής αποφάσεως της ΕΕΤΤ, δύναται να επιτραπεί στους Καταχωρητές να γνωστοποιούν σε τρίτους στοιχεία καταχώρησης φορέων Ονομάτων Χώρου με κατάληξη .gr ή .ελ που είναι νομικά πρόσωπα.

5. Κατόπιν εκδόσεως σχετικής αποφάσεως της ΕΕΤΤ είναι δυνατόν να επιτραπεί στους Καταχωρητές να κοινοποιούν σε τρίτους προσωπικά δεδομένα των φυσικών προσώπων Φορέων Ονομάτων Χώρου με κατάληξη .gr ή .ελ που ανήκουν στην διαχείρισή τους και που δεν έχουν αρνηθεί ρητά την δημοσιοποίησή τους, εφόσον τους υποβληθεί σχετική αίτηση.

Δείτε αναλυτικά τον νέο Κανονισμό εδώ και όπως δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ εδώ.

Πηγή άρθρου: https://www.lawspot.gr

Leave a Comment